Cukrownia bije rekordy
Wynik wyśrubowany w 100 dni
Cukrownia w Malborku jest chyba wszystkim bardzo dobrze znana. Duży zakład nie tylko w naszym mieście, ale też w ogóle w regionie. Zatrudnia bardzo dużo osób, a produkt, który wytwarza, czyli cukier jest bardzo ważnym elementem rynku spożywczego. Cukrownia co jakiś czas prowadzi kampanię produkcyjną, dzięki czemu może się poszczycić dobrymi wynikami produkcyjnymi. Widać, że przedsiębiorstwo działa według bardzo dobrze zorganizowanego planu. Potwierdza to ostatni wynik. Przekroczenie setki w tysiącach ton produkcji cukru nastąpiło zaledwie po 100 dniach pracy.
Cukier pochodzi z buraków
110 tys. ton cukru wyprodukowanych w 103 dni. Jest to naprawdę bardzo imponujący rezultat, średnio w ciągu 1 dnia cukrownia produkowała zatem 1 tys. ton cukru. Produkt ten został wytworzony oczywiście z buraków cukrowych. Najpierw te buraki musiały trafić do cukrowni. Przyjechały one w liczbie 760 tys. ton. Krojenie buraków rozpoczęło się 28 września 2021 roku, a cały proces produkcyjny zakończył się 6 stycznia 2022 roku. Przewóz wspomnianych buraków odbywał się w ciężarówkach należących do Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Buraki trafiły do malborskiej cukrowni od ponad 800 plantatorów z Powiśla, Żuław oraz Kociewia. Warzywa były uprawiane na terenie 11 732 ha. Jak łatwo można policzyć średnio z jednego hektara upraw plantatorzy zebrali 65 ton buraka. Wprawdzie, w porównaniu do poprzednich lat ten wynik nie był zbyt imponujący, natomiast trzeba przyznać, że w korzeniach buraków znajdowało się bardzo dużo cukru, więc produkcja okazała się być bardzo wydajna.
Polaryzacja wyniosła 17,2%. W pracę w cukrowni nad produkcją cukru czuwało 170 stałych pracowników oraz 80 pracowników zatrudnionych sezonowo. Kampanię można uznać za udaną z jeszcze jednego bardzo ważnego powodu. Otóż bardzo często w przeszłości okoliczni mieszkańcy skarżyli się na hasał oraz zapachy, co towarzyszyło produkcji. Jednakże tym razem nie pojawiła się żadna skarga.